Arvio Taiwan (Formosa) Pi Lo Chun (碧螺春)


paivi
Taustaa
Ilha Formosa, kaunis saari, huudahtivat portugalilaiset Taiwanin saaren tutkimusmatkallaan ensi kertaa nähtyään. Formosa on siis yhtä kuin Taiwan – saari, jolla ensimmäinen Kiinan Tasavalta sijaitsee. Teenystävän on hyvä tiedostaa, että poliittiset ristiriidat saattavat joskus myös kuvastua teen maailmaan vielä ratkaisemattoman kahden Kiinan tasavallan kysymyksen vuoksi. Pi Lo Chun nimi voidaan myös kirjoittaa Bi Luo Chun, riippuen siitä kumpaa kiinan kielen translitteraatiosysteemiä käyttää, pinyiniä vai wade-gilesia.
Soveltuu kahvila-, ja ravintolakäyttöön hyvin
Tämä tee on erinomainen makea perus vihreä tee, joka on testattu aidoissa kahvila-olosuhteissa. Soveltuu kahvila-, ja ravintolakäyttöön hyvin. Hauduttelin teetä aluksi pienessä lasikannussa, kiinalaista vapaata haudutusmenetelmää käyttäen. Viitteellinen haudutusaika on yksi minuutti, mutta tässä haudutusmenetelmässsä mielestäni noin kolmen minuutin haudutusaika oli sopiva. Tällöin tee kannattaa siirtää kokonaan teemaljaan tai vaihtoehtoisesti teelehdet on poistettava koska muuten maku kitkeröityy.

Ohessa oleva kuva on otettu studioltani, jossa teetä testailin. Koska studioni samalla toimii pienenä teekahvilana, testautin teetä myös asiakkailla. Palaute oli erittäin myönteistä. Näin ollen tee soveltuu juotavaksi ennen tai jälkeen treeniä. Lasi pannu näkyy kuvan keskellä.

Teessä on kukkainen tuoksu, ja hedelmäisen mehukas maku. Maku liikkuu senchan ja kevyen oolongin välimaastossa.
Päivi Kuusela