Bambuaktiivihiili

aktiivhiili

Yksi tapa parantaa teevedenlaatua on käyttää erilaisia vesifilttereitä, joita löytyy useista kaupoista kahvinkeittimien luota. Veden puhdistamiseen voi kokeilla myös aktiivihiiltä, kuten aasialaista bambuaktiivihiiltä. Nämä hiilet ovat pieniä, noin 10g paloja, ja kestävät säännöllisessä käytössä noin kuukauden. Bambuhiilen on sanottu muun muassa pehmentävän ja puhdistavan vettä.

Kokeilin bambuaktiivihiilen vaikutusta kahteen eri veteen: normaalin kylmään hanaveteen ja huoneenlämpöiseen pulloveteen. Kummankin veden kohdalla pidin aktiivihiiltä veden kanssa lasissa ja vieressä vertailuvettä. Hanaveden tuoksu oli jo neljän minuutin päästä tasaisempi, mutta toisaalta se tuntui tuoksuvan oudolta, kuin pölyiseltä. Mausta oli poistunut paljon kemikaalimaista reunaa, mutta maussa oli vielä rutkasti paranneltavaa. Pullovesi ei tuoksu normaalistikaan, eikä bambuhiili ollut lisännyt veteen mitään ylimääräisiä aromeita. Sen sijaan veden makea, mehukas alku oli hieman laimentunut ja maku tuntui pidemmältä, selvä jälkimaku oli havaittavissa.

Viidentoista minuutin jälkeen hanaveden tuoksu oli parantunut huomattavasti, kaikki kemikaalimaisuus oli kadonnut. Maku oli raikkaampi, mutta vieläkin pieni sitkeä kemiallinen jälkimaku roikkui mukana. Pullovedessä maun mehukkuus ei ollut enää vaimentunut, ja maku oli kirkastunut – kaiki puolin mielyttävää ja tasalaatuista.

En ole vielä suorittanut mitään tarkkaa rinnakkaisvertailua bambuaktiivihiilivedellä keitetyn teen ominaisuuksista, ja tuskin tulen tällaista testiä tekemäänkään. Ensivaikutelmaltaan bambuhiili kuitenkin syvensi makua sekä voimisti huomattavasti jälkimakua.