Ceylon-tee

tea_logo_3

Olemme vastikään lisänneet Teekauppaan toisen korkealaatuisen srilankalaisen mustan teen Shawlandsin ja tulemme lähiaikoina lisäämään vielä uusia Ceylonin teelaatuja valikoimaamme. On siis aika tarkastella lähemmin Sri Lankan teehistoriaa.

Vielä 1860-luvun lopulla Sri Lankan talous tukeutui vahvasti kahvin viljelyyn, mutta vuonna 1869 maan kahviviljelmille iski kahviruoste-sieni Hemileia vastatrix – katastrofi, joka tuhosi koko maan kahvitalouden. Kahvin tilalle jouduttiin etsimään nopeasti uusi viljeltävä lajike, ja vastaus löytyi teestä, jota englantilainen James Taylor oli jo 1850-luvulla kokeillut viljellä. Euroopan teemarkkinoilla huomattiin nopeasti Ceylonissa tuotetun teen laadukkuus, ja Sri Lankan teetuotanto nousi lyhyessä ajassa moninkertaiseksi.

Suuri osa Ceylonin teestä kasvaa 900-2500 metrin korkeudessa saaren keskusvuoriston jyrkillä rinteillä. Kostea meri-ilmasto, monsuunisateiden tuoma kosteus ja ajoittainen kuuma merituuli muokkaa Sri Lankan teestä vahvaa, kauniin kuparisen väristä ja korkeimmilla viljelmillä erittäin aromikasta.

Kummatkin valikoimamme nykyisistä Ceylon-teelaaduista, Idulgashena ja Shawlands, ovat peräisin maailmankuuluilta Uva-maakunnan viljelmiltä. Uvan plantaasit sijaitsevat Sri Lankan keskusvuoriston itäisillä rinteillä noin 900-1500 metrin korkeudessa. Loppukesästä alueelle puhaltavat erityisen kuumat ja kuivat Cachan-tuulet, johon kasvit reagoivat kuten kuivuuteen sulkemalla lehtensä. Tuulet myös muokkaavat lehtien kemiallisia ominaisuuksia saaden aikaan Uvan teelle ominaisen erityisen tiiviin ja pehmeän maun.