Gunpowder

gunpowder

Pieniksi helmiksi rullattu kiinalainen gunpowder-tee on yksi suosituimmista vihreistä teelaaduista etenkin länsimaissa. Gunpowderilla on erittäin pitkä historia takanaan, sillä teetä on tuotettu jo Tang-dynastian (618-907) aikana. Myöhemmin uuden ajan myötä tee siirtyi Eurooppaan ja lopulta myös Taiwaniin ja Sri Lankalle.

Gunpowderia tuotetaan periaatteessa samalla tavalla kuin muutakin vihreää teetä, mutta lopuksi lehdet vielä kierretään pieniksi palloiksi. Ennen muotoilu toteutettiin aina käsin, kun taas nykyään rullaus hoidetaan pääosin koneellisesti. Pienet teehelmet kestävät paremmin kuljetusta ja pysyvät kauemmin tuoreina kuin avonaiset lehdet.

Gunpowderin nimelle on olemassa monia selityksiä. Ensinnäkin pienet teepallot muistuttavat hieman ruutia, ja rullatut teelehdet ikään kuin ”räjähtävät” auetessaan kuumassa vedessä. Lisäksi tee omaa miedon savuisan luonteen. Nimi saattaa juontaa myös kiinalaisesta ilmauksesta gāng pào de, joka tarkoittaa tuoreena haudutettua.

Kiinan, Euroopan, Taiwanin ja Sri Lankan lisäksi Gunpowder tee tunnetaan myös Pohjois-Afrikassa, missä se on omaksunut aivan erityisen aseman. Gunpowderia nimittäin käytetään afrikkalaisessa/marokkolaisessa teeseremoniassa, jolloin siihen lisätään myös minttua ja sokeria tai hunajaa