Keemun Royal Maofeng

Arvio Keemun Royal Mao feng-teestä.

Keemun Royal Maofeng
Keemun Royal Maofeng

Heti aluksi minun pitänee tunnustaa, että olen hieman jäävi arvioimaan Keemun-teelaatuja, sillä tällä klassisella Anhuin maakunnan mustalla teellä on aivan erityinen paikkansa teemaailmassani.

Nimittäin se oli luultavasti ensimmäinen kiinalainen tee, jota koskaan maistoin. Sain joskus 70-luvulla Neuvostoliitosta tuliaisina irtoteelajitelman, jossa oli intialaista, gruusialaista, ceylonilaista ja kiinalaista mustaa teetä. Kiinalainen oli Keemunia ja poikkesi luonteeltaan täysin varsinkin ceylonilaisesta ja intialaisesta teestä. Tämä oli pehmeää ja mietoa, eikä maussa ollut hitustakaan sitä vähäisestäkin ylihauduttamisesta helposti syntyvää metallista karvautta, josta maallikot yleensä syyttävät teen ns. ”parkkihappoja”.

Myöhemmin kun aloin juoda yksinomaan irtoteelaatuja ja teeharrastukseni syveni, olivat ainoat Helsingissä myytävät kiinalaiset teet Yunnan, Lapsang Souchong, Gunpowder, Chunmee ja juuri Keemun.

Keemun oli näistä suosikkini ja iltapäivätee opiskelijakämpässäni Dommalla päivän kohokohtia. Halpa lasittamaton terrakotanvärinen savikannu sopi mainiosti kiinalaisten teelaatujen hauduttamiseen ja vanha teen ja ajan tummentama bambusiivilä vielä korosti makua. Kannu kuumaa Keemunia ja jazzia levylautasella olivat loistava syy jättää iltapäivän tylsä luento väliin.

Keemunit ovat gongfu-teelaatuja tyypillisimmillään eli siis laatuja, joiden valmistus on teknisesti vaativampaa kuin ”tavallisen” mustan teen. Mitä laadukkaampi Keemun on kyseessä, sitä huolellisemmin ja tiukemmin on pikkuruiset lehdet kierretty. Ja sitä kalliimpaa on myös tee.

Siis mitä hienompi Keemun, sitä pienempiä ovat teelehdet…. Mutta entäs sitten nyt tämä kokeiltavana oleva Royal Maofeng? Hinta on laatuteelle kohdallaan, mutta tässä on jotain erikoista, sillä teehän ei ulkoisesti lainkaan näytä Keemunilta. Lehdet ovat paljon pitempiä eivätkä niin tiukkaan kierrettyjä ohuita neulasia. Maustakin paljastuu komponentteja, jotka eivät oikein istu perinteisen hienon Keemunin makukarttaan. Asiaa täytyy tutkia hieman tarkemmin.

Royal Maofengin juju onkin siinä, että tämä poikkeuksellinen tee valmistetaan pensaista, joista normaalisti tehdään vihreitä teelaatuja. Samasta pensaslajikkeesta valmistettava Huangshang Maofeng on kuuluisa Anhuin vihreä tee ja harvemmin mustan teen nimessä esiintyvä termi maofeng viittaa teehen, jossa on poimittu vaalean nukan peittämä silmu ja kaksi ylintä lehteä. Tästä syystä Royal maofeng näyttää miltä näyttää ja maistuukin hieman erilaiselta. Keemunin tavalliset tuntomerkit – kaakao ja nahka – eivät erotu tässä niin vahvoina, vaan tilalla on mm. tiettyä hedelmäisyyttä.

Pehmeää ja aromikasta Royal Maofengiä voi hauduttaa pitkään jopa 5-8 minuuttia ja vihreän teen tavoin 85 asteisessa vedessä. Tee kantaa jäntevästi pitkänkin haudutuksen kitkeröitymättä kuin junzi, kungfutselainen herrasmies, joka joustaa ja taipuu bambun tavoin mutta ei taitu. Tosin mikään ei estä hauduttamasta teetä myös perinteisemmillä metodeilla eli 2g teetä/100ml vettä, 95 astetta ja noin 4-5 minuutin haudutus.

Kyseessä on paitsi harvinainen ja poikkeuksellinen niin myös hieno ja laatutee, jota kelpaa tarjota myös vieraille varsinkin kun hauduttamisessa ei oikeastaan voi epäonnistua.