Keväinen Maté Sweet Orange

Calebasse
Calebasse

Mate on itselleni varsin uusi tuttavuus. Innostuin kokeilemaan ensin maustettua matea parin ystäväni yllyttämänä ja lopulta uskaltauduin testaamaan myös maustamatonta Yerba Matea. Maun totesin vaativan tottumista. Nyt kun itse maten makuun on vähitellen tottunut, voi paremmin arvioida eri aineksilla maustettuja mate-juomia.

Maté Sweet Orange sisältää Yerba Maten lisäksi lakritsinjuurta, appelsiininkukkia ja appelsiininkuorta. Tämän maten tuoksu on huumaava: ihanaa ja raikasta appelsiinia. Lakritsin tuoksu ja maku eivät kuitenkaan ole mielestäni yhtä helposti havaittavissa. Maustamattomasta matesta Sweet Orange poikkeaa nimenomaan raikkaudellaan. Kuitenkaan mistään appelsiinimehuun verrattavasta ei ole kyse, vaan matea on maustettu juuri sopivasti matelle ominaisen maun peittymättä. Mate Sweet Orange sopii mielestäni erityisesti kevätaamun käynnistäjäksi kofeiinipitoisuutensa takia.

Ohjeen mukaan matea haudutetaan 75-85 asteessa 5-8 minuuttia. Itse en käyttänyt maten valmistukseen perinteistä calebassi-kuppia ja bombillaa vaan ihan tavallista mukia ja siivilää. Parhaiten alkuperäiseen matenjuonti tunnelmaan ehkä kuitenkin pääsisi asianmukaisella välineistöllä ja hyvässä seurassa.

Anna Äystö