Pu’erh China (50g varastotuote)

puerhchina_m

Pu’erh teetä on jo pitkään markkinoitu länsimaissa varsinaisena terveysteenä, joka muun muassa auttaa painonpudotuksessa ja vähentää kolesterolia. Vaikka kaikkia terveysvaikutteita ei ole (vielä) todistettu tieteellisin metodein, voidaan pu’erhin juomista pitää kokonaisuudessaan terveellisenä tapana kuten teen juontia yleensäkin.

Pu’erh tunnetaan myös sen iätyspotentiaalista; hienoimmat pu’erh-laadut ovat jopa 60-50 vuotta vanhoja. Nuori pu’erh on alunperin hyvin lähellä vihreää teetä, ja vasta vuosien hapetuksen ja mikrobien työn kautta se saavuttavat sitä tummuutta ja ”maanläheisyyttä”, josta pu’erh tunnetaan. Tämän raa’an ja pitkästä säilytyksestä hyötyvän sheng pu’erhin lisäksi valmistetaan myös shu pu’erhia, jonka mikrobien toimintaa on nopeutettu niin, että teestä tulee heti tummaa ja vanhan kaltaista. Shu pu’erhia (ja shengiä) voi nauttia heti sen valmistumisen jälkeen, mutta se hyötyy iätyksestä.

Useimmiten pu’erhin lehdet puristetaan kiekoiksi, tiiliksi tai muihin muotoihin, mutta silloin tällöin lehtimateriaali jätetään myös irtomuotoon. Teekakkuihin verrattuna irtolehtinen pu’erh ikääntyy nopeammin, sillä ilma ja kosteus vaikuttavat siihen helpommin kuin tiiviisiin kakkuihin. Pu’erh China on juuri tällä tavoin irtomuotoon jätettyä shu pu’erhia. Sitä kannattaa hauduttaa juuri kiehahtaneella vedellä, jolloin lehdistä saa irti monta tummaa ja vahvaa haudutusta. Seuraavaksi lyhyt maisteluraportti China Pu’erhista:

Kuivat lehdet tuoksuvat hyvin erikoisilta. Niistä löytyy puumaisuutta ja viileää raikkautta, mutta myös erikoista liköörimäistä hedelmäisyyttä. Haudutetun teen tuoksu on samettisen pehmeä ja tallimainen, ei kuitenkaan niin terävän juurinen/perunainen kuin useat pu’erhit. Sen sijaan tuoksusta voi erottaa jopa tiettyä makeutta. Maku on paksu ja erittäin pehmeä, suun peittää paksu samettimainen tunne. Myöskään maultaan tämä pu’erh ei ole sitä aggressiivisempaa luokkaa, vaan pehmeydessään helposti lähestyttävä kaikille teenjuojille.

Toinen haudutus, ja epäilemättä myös lukuisat seuraavat, jatkavat samalla vankalla linjalla. Teen viiletessä mausta ja tuoksusta erottaa myös toisenlaisia sävyjä; lakritsaa ja yrttimäisyyttä, pienellä mielikuvituksella jopa hedelmäisyyttä. Jälkimaku on makea ja muistuttaa hieman valkoista teetä.