Sencha Fukujirushi

Teekaupan japanilainen vihreä tee, sencha Fukujirushi on valmistettu fukamushi-menetelmää käyttäen. Siinä teelehtiä höyrytetään pidemmän aikaa kuin normaalin senchan valmistuksessa. Menetelmän huonona puolena voidaan sanoa teelehtien koostumus; kokonaisten teelehtien määrä jää vähäiseksi ja pienenpieniä teelehden palasia onkin sitten enemmän.

Teen maku kuitenkin muuttuu fukamushi-menetelmällä rikkaammaksi ja täyteläisemmäksi ja teen värinä on smaragdinvihreä. Pientä makeuttakin on teessä havaittavissa.

Hauduttaa voi useaan kertaan ja maku muuttuu jokaisella haudutuskerralla.

Fukujirushi-teen hauduttaminen on normaalia teetä haastavampaa, sillä liian kuuma vesi pilaa pienet herkät lehdet helposti, kun taas liian kylmällä vedellä ei saada kunnon teetä. Pienellä harjoittelulla löytyy se oikea haudutuslämpötila ja näin teestä tulee myös makeampaa kuin kuumemmassa vedessä haudutettuna. Onneksi tämä tee on hieman anteeksiantava veden kuumuuden suhteen, sillä tee ei mene pilalle vaikka käyttäisitkin vahingossa vähän kuumempaa vettä.

Pieni historiallinen nippelitieto: Fukamushi-menetelmällä tehtyä senchaa tarjoiltiin suuria määriä Tokion Olympialaisissa vuonna 1964, ja samana vuonna avatun luotijunaverkoston, shinkansenin avauduttua teetä tarjoiltiin aseman kahviloissa. Ehkä syynä oli tämän teen helppous ja maku?

Tämän teen myös sanotaan olevan terveellisempää kuin normaali sencha, vaikka tieteellistä vertailua ei olekaan tehty. Ajatellaan että hajonneemmat teelehdet vapauttavat enemmän mm. katekiineja. Kofeiinin vaikutuksen sanotaan olevan pienempi tässä teessä.

Suosittelen kokeilemaan tätäkin teetä! Vertaile tätä teetä toiseen teekaupan senchaan; Tokujoon josta teinkin arvostelun aikaisemmin. Mielestäni tokujon maku on fukujirushiin verrattuna pehmeämpi ja makeampi, kun fukujirushin maku taasen on vahvempi ja hieman kitkerämpi. Hyvää teetä kumpikin, suosittelen ehdottomasti kumpaakin!

Valmis kuppi teetä. Lamppu katossa kimaltelee kupissa, anteeksi siitä.
Valmis kuppi teetä. Lamppu katossa kimaltelee kupissa, anteeksi siitä. Teekupin pohjalla olevat murut olisivat normaalissa senchassa epätoivottavia kun tässä teessä niille ei voi mitään; joidenkin mielestä ne jopa kuuluvat asiaan.