Taiping houkui

Juuri kun on oppinut, että jaloimpiin ja arvostetuimpiin vihreisiin teelaatuihin poimitaan alkukeväästä vain pienenpieniä hentoja silmuja ja herkkiä lehtiä, tulee vastaan Taiping houkui ja kyseenalaistaa koko säännön. Anhuista Huangshanvuorten tienoilta tuleva kuuluisa Taiping houkui on takuuvarmasti maailman suurin vihreä tee. Ja suuri viittaa tässä yhteydessä nimenomaan lehden kokoon.

Taiping houkuin pisimmät lehdet ovat tavallisesti noin 3cm pitkiä, mutta keväällä ostin Anhuin Tunxista samaa teetä, jonka lehdet olivat kauniin tummanvihreitä ja 4-5cm pitkiä.

Taiping houkui käy läpi melko harvinaisen kaksinkertaisen ”paahtovaiheen”. Ensin tehdään kiinalaisille vihreille teelaaduille normaali hapettumisen pysäyttävä paahto suuressa wokkimaisessa rautapannussa. Tämän jälkeen lehdissä on kosteutta jäljellä ja ne ovat vielä muotoiltavissa. Nyt lehdet asetellaan riisipaperiarkkien väliin tasaiselle alustalle ja prässätään litteiksi painojen avulla. Osa kosteudesta imeytyy paperiin ja lopuksi tee viimeistellään ja loppukuivataan vielä paahtamalla lehdet kevyesti bambukoreissa.

Tuloksena on pitkä- ja  litteälehtinen ja parhaimmillaan syvänvihreä tee, jonka lehdissä on selvästi havaittavissa paperin jättämä ruutumainen tekstuuri.

On selvää että näin suurilehtistä teetä ei voida poimia heti alkukeväällä, vaan on odotettava hieman että lehdet kasvavat haluttuun mittaan. Sato korjataan kerran vuodessa yleensä huhtikuun lopulla – toukokuun alussa parin-kolmen viikon aikana.

Taiping houkui ei ole kovin vanha tee – tuotanto alkoi joskus 1800-1900-lukujen vaihteessa. Nimensä tee on saanut Huangshanin alueen vanhasta nimityksestä Taiping. Jälkiosa houkui viittaa siihen, että teen alkuperäisellä tuotantoalueella kahden kylän nimen alussa esiintyy sana hou ja kui puolestaan tarkoittaa sekä ”johtajaa” että ”pitkää ja vantteraa”, ja sitähän kyseinen ”ryhdikäs” tee kauneimmillaan todella on.

Juomana Taiping houkui on lempeää, maukasta ja pehmeää ja varsin anteeksiantavaa mitä haudutusaikaan tulee. Kitkerää tästä teestä ei tunnu saavan oikein millään. Veden lämpötilaksi suositellaan 70-80 astetta – kuten kaikille vihreille teelaaduille ja lehtiä voi hauduttaa kollme kertaa. Mikäli onnistuu saamaan hyvän erän Taipingia niin että pitkät lehdet ovat säilyneet kokonaisina eivätkä ole juurikaan murskautuneet pakkauksessa, sopii tee hyvin juotavaksi pitkästä lasista.

Pekka Nihtinen