Teen hauduttaminen – ohjeita

bigstockphoto_Tea_Time_3238829

Tarvitset nämä:

 • teetä ja haudutusohje kyseiselle laadulle
 • vedenkeitin tai kattila
 • teekannu
 • teekupit tai -mukit (varaa teelle omat kupit, ettei kahvin maku sekoita nautintoa)
 • siivilä (ja tarvittaessa lämpömittari)


Tee näin:

(Pu’erh-teen alkuvalmistelut: Irrota pu’erh-teekakusta teetä työntämällä tukeva, lyhyt veitsi kakun sivusta sisään varoen lehtien rikkoutumista. Irrota kakusta samalla sekä sisällä että pinnalla olevat lehdet, koska niiden maku saattaa vaihdella. Huuhtele teelehdet 1-2 kertaa kuumalla vedellä ennen ensimmäistä kannua.)


 1. Esilämmitä teekannu, jotta haudutuslämpötila pysyisi riittävän korkeana. Voit kuumentaa kannun joko mikroaaltouunissa (jos se on mikroaaltouunin kestävä eikä sisällä metallia) tai kiehuvalla vedellä.

  Mikroaaltouunissa: kaada kannuun puoli desilitraa vettä ja kuumenna minuutin ajan täydellä teholla.
  Kiehuvalla vedellä: täytä vähintään neljännes kannusta kiehuvalla vedellä ainakin puolen minuutin ajaksi. (Pidennä kuumentamisaikaa valurautaisille kannuille.)

 2. Kuumenna teevesi vedenkeittimessä tai kattilassa siihen lämpötilaan, joka on mainittu teepakkauksessa. Apuvälineeksi käy tavallinen ruoanlaittolämpömittari. Käytä aina raikasta ja vasta hanasta otettua kylmää vettä, jotta se sisältäisi riittävästi happea irrottamaan teestä täyden maun. Älä kuumenna vettä pidempään kuin on tarpeen, ettei happi pääsisi haihtumaan.

  Vinkki: Joissain vedenkeittimissä on termostaatti, jota säätämällä veden lämpötilan saa esimerkiksi 80 asteeseen. Vanha keino on laimentaa kiehahtanut vesi sopivalla määrällä kylmää, raikasta vettä. Voit myös kaataa veden maljaan (Yokoboshi) jäähtymään.

 3. Varmista, että teekannu on kuumennut kunnolla ja kaada lämmitysvesi pois.

 4. Annostele teetä siivilään reilu teelusikallinen teekupillista (n. 2 dl) kohden. Varo rikkomasta teelehtiä.

 5. Hauduta tee teelaatukohtaista suositeltua haudutustapaa käyttäen. Katso suositeltu haudutustapa teepaketin kyljestä

  Haudutus päälle kaataen: Aseta siivilä kannuun, kaada oikeanlämpöinen teevesi teekannuun siivilän läpi ja jätä siivilä veteen. Katso kellosta haudutuksen aloitusaika.
  Haudutus upottaen: Kaada oikeanlämpöinen teevesi kannuun ensin ja aseta siivilä veteen vasta sitten. Katso kellosta haudutuksen aloitusaika.

 6. Hauduta teetä teepakkauksessa mainittu aika ja poista siivilä kannusta. Katso kelloa, älä veden väriä, sillä jokaisella teelaadulla on oma ominaisvärinsä.

 7. Tarjoile ja nauti.