Tua Chua-Lai Chau

tua chua-lai chau

Tua Chua-Lai Chau on hyvin erikoista vihreää teetä Pohjoist-Vietnamista. Sen lehdet ovat paksuja ja isoja, tumman vihreitä ja hopean harmaita. Kuivat lehdet tuoksuvat hienolle: makeahkolle ja mausteiselle, hyvin tutulle, mieleen tulee glögi, sitruuna ja lakritsi.

Alkutuoksu on samaten mausteinen ja erittäin miellyttävä. Kirkkaus ja glögimäisyys vaihtuu paksumpaan, kanelia tai muskottipähkinää muistuttavaan tuoksuun.

Haudutetun teen tuoksu on heikohko. Tumma, viljaisa, seasta voi kurotella myös hedelmäisiä sävyjä.
Tämän teen kanssa tulee olla erittäin varovainen. Haudutin teetä vain minuutin, ja tulos on kitkerä ja ylihautunut. Kupin pohjalla on kuitenkin ihastuttavan makea, mieto vaalean siirapin tuoksu. Siinä on myös tiettyä suklaista vivahdetta, tuo mieleen keksin.

Toisen haudutuksen tuoksu on hiukan vahvempi, siinä on tuota alkutuoksun mausteisuutta ja sitruunaa. Maku on vieläkin hyvin vahva, pientä kitkeryyttä, tuntuu kitalaessa – ei niinkään pistävänä kuin tasaisena, painavana. Lääkemäinen on sana joka tulee ensimmäisenä mieleen tästä teestä.

Makua on vaikea kuvata, mutta ainakin se on vahva ja selvä. Tee saa myös hengityksen tuntumaan hyvin raikkaalta.  Haudutusten välillä lehdet tuoksuvat toisaalta maanläheisen mausteisilta, toisaalta kevyen raikkailta.

Kolmannella haudutuksella kirpeys on vähentynyt, mutta makua ja tuoksua löytyy vielä runsaasti. Suutuntuma on silkkinen, keskivertopaksu ja hajanainen.

Märät lehdet ovat enimmäkseen hakkelusta, muutama kärsinyt lehti. Lehtivarret ovat hyvin paksuja, joka saattaa olla merkki teekasvien iästä.