Yellow Needle Yunnan

Keltaisen teen sanotaan usein olevan jotain valkoisen ja vihreän teen väliltä. Sitä prosessoidaan paljolti samalla tavalla kuin vihreää teetä, mutta lehtien annetaan kuivua kauemmin, mikä antaa teelle sen ominaisen keltaisen värin.

Yellow Needle Yunnanin lehdet ovat pitkiä ja hyvin kauniin vaalean keltaisen sävyisiä. Tee koostuu ainoastaan avautumattomista silmuista, ja niissä on nähtävissä tuota pientä valkoista haituvaa jota nuorissa nupuissa ilmaantuu. Kuivat lehdet tuoksuvat makeilta ja hedelmäisiltä, tai kuten melonilta, niin kuin tuoteselostekin mainitsee.

Haudutettu tee on lähes väritöntä ja muistuttaa paljon hienoa valkoista teetä. Haalea väri saattaa häiritä alkuun, mutta ei hätää, tee kyllä maistuu itselleen.


Ideaalinen teekuppi Yellow Needle Yunnanille olisi pieni, ehkä 50ml lasinen kuppi. Näin koska tee on niin hienoa, että sitä tulisi nauttia pieniä määriä hitaasti ja antaumuksella, ja koska nesteeseen lehdistä irtovia haituvia voi tarkastella vain lasisesta astiasta. Nämä haituvat ovat yksi teen hienoimmista ominaisuuksista – niiden tanssia on todella rauhoittavaa katsella teen kanssa.

Teen tuoksu on hyvin hämmentävä: välillä se tuoksuu suklaiselle, välillä mausteiselle ja ruokaisalle kuin lihakeitto, välillä hedelmäiselle.

Maku on aivan yhtä vaikeasti kuvattava. Yellow Needlessä on tiettyä makeutta, joka kuitenkin peittyy nopeasti kuivahtaneemman maun alle. Lisäksi teessä on joukko muita makuvivahteita, joita en kuitenkaan osaa tunnistaa. Jälkimaku on makea, raikas ja hedelmäinen.

Tämä tee on myös hyvin rauhoittavaa, vaikka se vaatiikin hiukan keskittymistä päästäkseen täyteen vauhtiin. Suosittelisin teetä nautittavaksi meditaation (ja en tarkoita vain zazen meditaatiota vaan mitä tahansa rauhoittumista) jälkeen, jolloin mieli on hiljainen ja valmis ottamaan teen vastaan. Rauhoittava vaikutus tulee aalloissa, kuten Yin Zhenissä, mutta esiintyy myös kummallisissa päinvastaisissa aalloissa, jotka johtavat täydelliseen hiljaisuuteen ja humisevaan kehon rentoutumiseen.

Kaiken kaikkiaan tee on hyvin kaoottinen ja arvaamaton. Mieleen tulee englantilainen sanonta ”storm in a tea cup” – Yellow Needle Yunnan on eräänlainen nurinkurinen myrsky, joka laannuttaa kaiken häiriön. Se voisi myös edustaa sitä odottavaa hetkeä luonnossa ennen suurta myrskyä, jolloin kaikki on vielä hiljaista.